R100 Apartments | Riverdale


Project + Services

New 4 storey R100 apartment development in Riverdale
Schematic design + DA documentation

Brief + Proposal

These R100 apartments in the “Town Centre” precinct of Rivervale sought to create high quality living spaces that echo the spatial arrangements of the conventional home internally, whilst engaging with the 2 busy streets running adjacent the corner lot. The form is contemporary, to reflect the changing face of the precinct and to address energy efficiency.

While the project aims to push the performance of the R100 site through high densities and energy ratings, the building form and material palette also coheres with the suburban houses that currently surround it during this transition period.

Internally, private entries, hallways, separate bedrooms and open plan living spaces which flow onto outdoor balcony spaces imitate the layout of the traditional home. Externally, the 2 street elevations are deeply articulated to both engage with the street and achieve excellent energy efficiencies. These elevations weave in and out and are interlaced with windows to create interest and movement - they are a reflection of the pedestrian and vehicular nature of the street, and are responsive to the context of the neighbourhood.